Sıcak

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Windows Bilgisayarlarınızı Hızlandırmak İçin 10 İpucu






Programsız bir şekilde Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlarınızı çeşitli yollarla hızlandırabilirsiniz. Bu paylaşımımda sizlere bu yollardan bahsedeceğim.

1. Masaüstü Düzeni
Masaüstü düzeni bilgisayar açılırken veya ALT+Tab işleminde etki etmektedir. Masaüstünde ne kadar az simge ve dosya var ise bilgisayar o kadar daha hızlı açılır. Bunun yanında oyun veya uygulama açıkken ALT+Tab yapma hızı masaüstü simge sayısı ile orantılıdır. Masaüstünüzde yer alan dosyaları EVRAK ÇANTASI klasörünüze düzenli bir şekilde yerleştirebilirsiniz.

2. Dosya Düzeni
Yukarıda bahsettiğim gibi dosyalarınızı bir yerde düzenli olarak saklayabilirsiniz. Ancak düzenli bir şekilde saklamazsanız bu da bilgisayarınızın hızına etki edecektir. Dağınık dosya saklamak bilgisayarın veri okuma hızını yavaşlatmaktadır. Bu yüzden dosyalarınızı düzenli bir şekilde tutmalısınız.

3. Temizlik
Temizlik canlılar kadar teknolojik cihazlar için de önemlidir. Haftada bir temp dosyalarınızı temizlemek bilgisayarınızı gereksiz dosyalardan kurtaracaktır. Temp dosyalarınıza nasıl ulaşabilirsiniz?
Windows tuşu + R ile çalıştır’ı açın. > %temp% ve temp ve recent yazıp açılan dosya içindeki belgeleri silin.
Not: Dosyayı kapatıp tekrar deneyin dediği belgeleri bırakın. Zaten çok fazla kalmayacaktır ve çok yer kaplamayacaktır.




4. Başlangıç Uygulamaları

Başlangıç uygulamaları bilgisayar açılması ve işleyişi için önemlidir. Kapatılması durumunda sistem daha hızlı başlar ve daha performanslı çalışır. Başlangıç uygulamalarınıza ulaşabilmek için: Görev Çubuğunuzdaki search bölümüne Başlangıç uygulamaları yazın. Çıkan seçeneğe tıklayın. Oradan size uygun olan başlangıç uygulamalarını dilediğiniz gibi kapatıp açabilirsiniz.
Not: Bilgisayarınızın kendi uygulamalarını kapatmamaya dikkat edin. Bunları kapatmanız durumunda bilgisayarınız istikrarlı çalışmayabilir.


 



5. msconfig Ayarları
MsConfig sekmesinde bilgisayarınızın arka planında sürekli çalışan hizmetleri bulabilirsiniz. MSConfig ayarları bilgisayar için önemlidir. MsConfig ayarlarına nasıl ulaşırım?
Windows tuşu + r ile Çalıştır’ı açıp msconfig yazın ve enter’e tıklayın. Açılan sekmeden Hizmetler’e basıp ulaşabilirsiniz.
öneri: Google Chrome kullanıyorsanız kapatmanızı öneririm. Arka planda sürekli yaptığı güncellemeler ile bilgisayarınızı yavaşlatacaktır.



6. Disk Birleştirme
Disk birleştirme sizin 3. adımda sildiğiniz temp dosyaları gibi dosyaları bulup diskinizi adet derleyip topluyor. Görev çubuğunuzdaki search bölümüne “Sürücüleri Birleştir ve İyileştir” yazıp ilk çıkana tıklayın. Toparlamak istediğiniz diskinizi seçip “En İyi Duruma Getir”e basın.




7. Game Bar Kapatma
Xbox Game ile birlikte Windows 10a gelen bu özellik oyun esnasında otomatik ekran kaydı almaya veya xbox arkadaşlarınız ile iletişime geçme gibi işlemlere yaramaktadır. Oyuncular genel olarak bunu gereksiz görürler. Güzel özellikleri olsa bile bilgisayarınız hem oyunu hem de XBOX GAME BAR uygulamasını açmaya ve yürütmeye çalışacağı için oyun performanslarınızı düşürecektir. Yine search bölümüne XBOX GAME BAR yazarak aşağıdaki yere ulaşabilirsiniz. Buradan üst kısımdaki paragrafın altındaki Kapalı/Açık bölümünden XBOX GAME BAR’ı kapatıp açabilirsiniz.

 



8. Tarayıcı Geçmişi
Kullandığınız tarayıcının geçmişi temizlemek bilgisayar için olukça önemlidir. Oluşturulan çerezler ve geçmiş kayıtları biriktikçe tarayıcınız kasmaya başlar. Tarayıcınızı en hızlı şekilde kullanabilmek adına bunları tarayıcı ayarlarından silebilirsiniz.




9. Animasyonlar
Bilgisayarın animasyonları özellikle düşük ekran kartına sahip cihazlar için kabus niteliğindedir. Bu bilgisayarlarda animasyonlar ara yüz kasmasına neden olur. Bu yüzden animasyonları kapatarak bilgisayarımızı hem daha sade hale hem de daha hızlı bir hale getirebiliriz. Animasyonları kapatmak için;
Görev çubuğundaki search bölümüne performans yazın, ardından sonuç listesinden ayarları seçip Windows’un görünümünü ve performansını ayarla’yı seçin. Görsel Efektler sekmesinde, En iyi performans için ayarla > Uygula’yı seçin. Bilgisayarınızı yeniden başlatın.



10. Virüs Programları Fazlalığı
Bilgisayarınızda bir adet virüs programı bulunması yeterlidir. Ekstra zırh çekmeye gerekecek kadar tehlikeli ortamlarda dolaşmıyorsanız windows’un kendi virüs programı bile yetecektir. Başka bir virüs programı kurmazsanız bilgisayarınızın performansına etki edecek tek virüs programı kullandığınız olur. Eğer 2 tane virüs programı kullanırsanız 2si de bilgisayarınızı


 

Yorum Gönder

0 Yorumlar